Turvallinen sähkönjakelu
17.2.2025

Tarkastusten kehittäminen – uudet työkalut

Toni Klasila työskentelee Desprolla projekti-insinöörinä Owner’s Engineering -tiimissä ja toteutti Desprolle opinnäytetyön, joka keskittyi vastaanottotarkastusten laadun parantamiseen modernien työkalujen avulla. Dronet ja lämpökamerat mahdollistavat tarkemmat ja turvallisemmat tarkastukset, kun taas sähköiset raportointijärjestelmät tehostavat dokumentointia ja varmistavat yhdenmukaisuuden.
Kirjoittaja: Toni Klasila

Sähköaseman vastaanottotarkastusten kehittäminen

Sähköasemien toiminnan varmistaminen on kriittistä sähkönjakelun luotettavuudelle. Vastaanottotarkastukset ovat avainasemassa laadunhallinnassa, ja niiden kehittäminen modernien työkalujen avulla tuo tarkastuksiin uusia ulottuvuuksia. Despro Engineering Oy:n toimeksiantama opinnäytetyö paneutui tarkastusten laadun kehittämiseen.

Sähköasemat ovat sähkönsiirto­verkkojen kriittisiä solmukohtia

Sähköasemat ovat sähkönsiirtoverkkojen kriittisiä solmukohtia, jotka mahdollistavat sähkön turvallisen siirron ja jakelun. Näiden laitosten toimintahäiriöt voivat aiheuttaa merkittäviä ongelmia sähkönjakelussa. Vastaanottotarkastukset ovat yksi tärkeimmistä keinoista varmistaa sähköasemien laadukas tekninen toteutus sekä vaatimustenmukaisuus.

Opinnäytetyö ”Sähköaseman vastaanottotarkastuksen laadun kehittäminen” keskittyi parantamaan tarkastusprosessien laatua ja yhdenmukaisuutta erityisesti yleisimpien 110/33 kV:n sähköasemien osalta. Työ tuo esiin modernien työkalujen ja sähköisten raportointijärjestelmien hyödyt tarkastusten tehostamisessa.

Sähköaseman vastaanottotarkastusten kehittäminen

Uudet työkalut parantavat sähköasemien vastaanotto­tarkastuksia

Työ osoitti, että nykyaikaiset teknologiat tarjoavat merkittäviä etuja sähköasemien vastaanottotarkastuksiin. Työkaluja, joita sähköasemien vastaanottotarkastuksissa voidaan käyttää ovat:

Ultraäänikamerat voivat tarjota uusia mahdollisuuksia havaita aiemmin vaikeasti tunnistettavia vikoja ja osittaispurkauksia.

Ultraäänikamerat

  • Ultraäänikamerat ovat aiemmin vähän hyödynnetty teknologia sähköalalla, mutta niiden potentiaali esimerkiksi osittaispurkausten havaitsemisessa on merkittävä. Työn aikana havaittiin, että ultraäänikamerat voivat tuoda arvokasta lisäarvoa tarkastuksiin, vaikkakin niiden laajempi käyttöönotto vaatii edelleen lisätutkimusta ja kustannustehokkuuden arviointia.
sähköasemien vastaanottotarkastukset

Dronet

  • Droneilla voidaan turvallisesti ja tarkasti tutkia perinteisesti vaikeapääsyisiksi luettuja kohteita, kuten päämuuntajien kansia ja pääteportaalien tukieristimiä myös aseman ollessa sähköistetty. Dronet mahdollistavat myös laajojen yleiskuvien ottamisen, mikä helpottaa työnaikaista valvontaa ja projektin dokumentointia.
Dronet sähköasemien tarkastuksissa

Lämpökamerat

  • Lämpökamerat auttavat havaitsemaan ongelmia, kuten huonoja liitoksia tai ylikuumenemisia. Niitä voidaan käyttää käsin tai droneen kiinnitettyinä, mikä mahdollistaa monipuolisen käytön eri tilanteissa.
lämpökuva dronella

Nykyaikaiset työkalut, kuten lämpökameroilla varustetut dronet, tekevät sähköasemien tarkastuksista aiempaa tehokkaampia, tarkempia ja parantaa sähkönjakelun luotettavuutta.

Sähköiset raportointi­järjestelmät tehostavat prosesseja

Perinteiset paperiset tarkastuslomakkeet ovat siirtymässä historiaan sähköisten raportointijärjestelmien tieltä. Nämä työkalut mahdollistavat tarkastusraporttien täyttämisen reaaliajassa ja integroivat tarkastusohjeet suoraan järjestelmään. Standardeihin perustuvat ohjeet tukevat tarkastusprosessia ja parantavat niiden yhdenmukaisuutta. Sähköinen tarkastuspohja nopeuttaa raportointiprosessia, parantaa täten asiakastyytyväisyyttä ja helpottaa työkuormaa tarkastajan osalta.

Työn aikana kehitetty Despro Engineering Oy:n sisäinen tarkastusohje toimii runkona vastaanottotarkastuspohjalle. Ohjeistus perustuu muun muassa SFS 6001 – ja SFS 6002 -standardien vaatimuksiin, ja sen käyttö varmistaa tarkastusten laadun ja yhtenäisyyden.

Sähköiset raportointijärjestelmät eivät ainoastaan nopeuta tarkastuksia, vaan myös tukevat tarkastusten yhdenmukaisuutta.

Jatkuva kehitys avainasemassa

Tarkastusohjeiden ajantasaisuus ja selkeys ovat keskeisiä tekijöitä tarkastusten onnistumisessa. Tulevaisuudessa tarkastusohjeita tulee päivittää vastaamaan uusien standardien, kuten suurjännitestandardin SFS 6001, muutoksia. Samalla tutkimme aktiivisesti uusien työkalujen, kuten ultraäänikameroiden, mahdollisuuksia tehostaa tarkastusprosesseja entisestään. Näin varmistamme, että sähköverkkojen tarkastukset ovat aina mahdollisimman tarkkoja, tehokkaita ja turvallisia.

Luotettavampia sähköasemia tulevaisuudessa

Sähköaseman vastaanottotarkastuksen laadun kehittäminen on keskeinen askel kohti turvallisempaa ja tehokkaampaa sähkönjakeluinfrastruktuuria. Opinnäytetyö toi esiin konkreettisia keinoja parantaa tarkastusten tarkkuutta ja yhdenmukaisuutta modernin teknologian avulla. Näiden menetelmien ja työkalujen laajempi käyttöönotto auttaa varmistamaan sähköasemien luotettavan toiminnan.

Nykyaikaiset työkalut, kuten dronet ja sähköiset raportointijärjestelmät, tekevät tarkastuksista aiempaa tehokkaampia ja laadukkaampia. Näiden innovaatioiden avulla voidaan rakentaa perustaa sähköasemille, jotka vastaavat paremmin tulevaisuuden vaatimuksiin ja energiansiirron tarpeisiin.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Klasila, Toni. 2025. Sähköaseman vastaanottotarkastuksen laadun kehittäminen. Opinnäytetyö. Oulun ammattikorkeakoulu, Sähkö- ja automaatiotekniikan tutkinto-ohjelma, sähkötekniikka. Hakupäivä 22.1.2025. https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202501211736.

SFS 6001:2018. 2018. Suurjänniteasennukset. Helsinki: Suomen Standardisoimisliitto SFS.

ABB TTT- käsikirja 2000 – 07. Luku 13. Sähköasemat, kojeistot ja muuntamot. Helsinki: ABB Oy.

Toni klasila

Kuinka voin auttaa?

Kirjoittaja on Toni Klasila, uusiutuvan energian, sähkövarastojen ja sähköverkkojen parissa työskentelevä Owners Engineering -tiimin projekti-insinööri. Hänellä on vuosien kokemus sähköverkkojen rakentamisesta, suunnittelusta ja valvonnasta, joista viimeiset viisi vuotta hän on työskennellyt Desprolla. Työssään Toni liikkuu laajasti eri työmailla Pohjois-Suomessa, aina Keski-Pohjanmaalta pohjoisimpaan Lappiin saakka. Vapaa-ajallaan hänet löytää useimmiten luonnosta, nuotion ääreltä riistalintuja jahdaten.

 

Scroll to Top