Blogi

Mukana kaikissa tietoliikennealan muoti-ilmiöissä

Suomi ei ole vielä edelläkävijä kuidutuksen suhteen, joten työtä riittää paljon tulevaisuudessakin. Nyt meillä on selvästi kuitubuumi!

Kuitu tekee hyvää – Muutenkin kuin vatsalle

Internetin käyttö alkoi lyödä läpi 1990-luvun lopussa. Osa muistaa puhelinrasiaan kytkettävän modeemin piipitykset ja suhinat. Silloin ei ollut suoratoistopalveluita ja kesti ikuisuuden ladata yksi musiikkitiedosto, puhuttamattakaan videoista.

Tekniikka alkoi kehittyä ja kiinteät yhteydet (ADSL:t) rantautuivat myös Suomeen, tuoden mullistuksen nopeuteen ja käytettävyyteen. Enää ei ollut puhelinlinjat varattuina tai yhteydet katkeilleet puheluihin. Tästä tuli 2000-luvun alun buumi tietoliikennealalle ja kaikki halusivat laajakaistan.
ADSL:n ja sitä seuranneiden, kupariyhteyksien päälle nojautuvien, eri tekniikoiden nopeus ja toimintasäde on kumminkin rajallinen. Kaistan tarve on kasvanut koko ajan, kun pyöritellään videokuvaa ja tallennetaan tiedostoja pilveen.

Valonnopea valokuitu on ollut ratkaisu jo 70-luvun lopusta alkaen, kun rakennettiin pidempiä sekä nopeampia yhteyksiä runkoverkossa, esim. kaupunkien välillä. Oikeastaan Suomessa vasta 2010-luvulla herättiin kunnolla ja kotitalouksien kupariliittymiä alettiin korvaamaan valokuidulla. Tahti on vain kiihtynyt 2020-lukua kohden mennessä ja nyt jokainen tehokäyttäjä ja etätyötä tekevä haluaa valokuidun, jos vain mahdollista.

Perinteisten kaapeleiden rinnalle on tullut myös kätevä mikrokanavatekniikka. Tämä toi tullessaan uudistusta tekemiseen, pienentäen kaapelien ja putkien halkaisijaa millimetrien tasolle ja kaapelien vetäminen muuttuikin puhaltamiseksi. Lisähienoutena ei ole enää pakko vetää ns. turhia kaapeleita odottamaan, vaan voidaan varautua tulevaan helposti tyhjillä mikroputkinipuilla. Kaapelit rakentuvat sitten sitä tahtia, kun asiakkaat niitä haluavat.

Suomi ei ole vielä edelläkävijä kuidutuksen suhteen, joten työtä riittää paljon tulevaisuudessakin. Erikokoisten teleoperaattoreiden, seutuverkkojen, sähköverkkoyhtiöiden ja sijoittajien kiinnostuksen myötä, alalle on syntynyt paljon uusia toimijoita.
Nyt meillä on selvästi kuitubuumi!

Isompaa G-vaihdetta silmään ja uutta tikkua pystyyn

Samalla, kun kiinteät yhteydet ovat nopeutuneet ja muuttuneet kuidun perään, on samaa kehitystä tapahtunut myös matkapuhelinverkon puolella. 80-luvun analoginen 1G/NMT ja sitä seurannut digitaalinen 2G/GSM, olivatkin lähinnä puhetta varten tehty.

Tosin matkapuhelin on nykyisin jo vanha termi, kun kännykkää käytetään yhä enemmän datapalveluihin. 3G toi mukanaan paremmat ja nopeammat datapalvelut, johon taas 4G löi lisää pökköä pesään. Näin ollen parantuneet mobiiliyhteydet (mokkulat) tulivat vaihtoehdoiksi kiinteälle yhteydelle.

Nyt meillä onkin taas uusi tekniikka – 5G, joka tuo taas ihan uudenlaisia sovellutuksia ja nopeutta mukanaan. Suurenevat taajuudet vaativat tukiasemaverkon tihentämistä: tarvitaan taas uusia radioita, antenneja, kuitua, mastoja sekä vanhoja mastoja vaihtaa korkeampiin malleihin. Uusien mastopaikkojen radioverkkosuunnittelu ja site-hunting käy kuumana, myös meillä.
Eli nyt on meneillään myös 5G- ja mastobuumi!

Intohimoisella asenteella mukana kaikessa

Olemme määrätietoisesti kasvattaneet osaamistamme ja resursseja, vastaten mm. näihin kolmeen buumiin. Haastavaksi tilanteen tekee osaajien löytäminen, kun alalla on ollut pitkään vähän hiljaisempaa, eikä koulun penkille ole osannut ohjautua porukkaa opiskelemaan fyysisen tietoliikenneverkon perusteita.

Onneksi kiinnostuneita alan vaihtajia sekä asentajasta suunnittelijaksi tietojaan päivittäneitä, on löytynyt ja olemme sitä kautta saaneet kasvatettua uusia osaajia, nykyisten asiantuntijoiden rinnalle.

Töitä siis riittää nyt ja tulevaisuudessa, eli suosittelen tietoliikennealaa lämpimästi kaikille tekniikasta kiinnostuneille. Eikä vielä edes puhuttu sähköalan tuomista lisämausteita ja Smart Citystä. Elämme siis mielenkiintoisia aikoja.

Pidetään linjat kuumina, oli sitten kyseessä kuparia, kuitua tai radioaaltoja käyttävä linja.

Mikko Lahtela – Despron Tietoliikenne -liiketoiminnan intohimoinen vetäjä ja teletappi

Tutustu Despron tietoliikennepalveluihin