Blogi

Dokumentoijan pelikenttä

Keskusteluissa, varsinkin työyhteisön ulkopuolella, tulee monesti ilmi työt ja työtehtävät mitä kukin harjoittaa. Kun ilmoittaa olevansa dokumentoija, näkee monesti ympärillään hämmentyneitä katseita ja kasvojen tilalla voisi olla vaikkapa kysymysmerkki. Pyrin tässä tekstissä avaamaan, mitä dokumentoija oikein tekee, varsinkin Desprolaisesta näkökulmasta, sitä on nimittäin vaikea yhteen sanaan tai lauseeseen saada mahtumaan.

Mitä dokumentoijalta vaaditaan?

Desprolla dokumentoija on sähköverkon ammattilainen, jolla on hyvä näkemys sähköverkon toiminnasta ja rakenteista. Dokumentoija on myös ketjun viimeinen lenkki, jonka käsistä rakennettu verkko ajautuu asiakkaan verkkotietojärjestelmään, joten vastuu työssä on suuri. Näiden ominaisuuksien lisäksi ”työkalupakista” on hyvä löytyä asiakaslähtöisyyttä, kehitysmyönteisyyttä, pitkäjännitteisyyttä, kykyä havaita ja tuoda esiin kehityskohteita.

Näitä ominaisuuksia olen itse päässyt käyttämään ja harjoittelemaan omakohtaisesti erilaisten kehitysprojektien ja koulutusten muodossa. Ja ties mitä tulevaisuus vielä tuo tullessaan, sen vain aika näyttää!

Mitä dokumentoija tekee ?

Dokumentointi = tietojen tallennusta verkkotietojärjestelmään. Pähkinänkuoressa asiahan on juuri näin. Puolentoista vuoden kokemuksella kyseisestä työtehtävästä olen havainnut, että asia ei kuitenkaan ihan noin yksiselitteinen.

Dokumentoijan tärkein tehtävä on dokumentoida rakennettu ja/tai purettava sähköverkko oikeanlaisena ja oikea-aikaisesti verkkotietojärjestelmään. Se miten päästään siihen pisteeseen, että dokumentoija kykenee tiedot järjestelmään syöttämään, on monen tekijän summa.

Ennen dokumentoijaa työ käy monen käsien kautta. On suunnittelua, maastosuunnittelua, maanrakennusta, sähköverkkoasentajia, kartoittajia, valvojia, työnjohtajia ja tarkastajia. Näiden kaikkien toimijoiden ja tekijöiden yhteensovittaminen on melkoinen haaste, mutta tähän olemme Desprolla pyrkineet vastaamaan mm. Lean-projektilla, joka osallistaa koko ketjun yhteisen päämäärän saavuttamiseksi. Työ on saatu jo hyvään alkuun ja kehitystä jatketaan koko ajan. Valoa tunnelin päässä siis näkyvissä!

Yksi hienoista asioista Desprolla onkin, että koko henkilöstö pääsee mukaan toimintatapojen kehittämiseen ja saa äänensä kuuluviin. Yhdessä tehdään ja yhteen hiileen puhalletaan, se on tämän jutun suola, kirsikka ja kermavaahto.

Teemu Kuusikko – ”Yksi viimeisistä lenkeistä”

Kirjaimellisesti ratkaiseva viimeinen lenkki myös blogin kuvassa.